torstai 30. tammikuuta 2014

Lost in Translation (2003)

Ohjaus: Sofia Coppola
★★★☆☆
Francis Ford Coppolan tytär Sofia on luonut omailmeisen uran elokuva-ohjaajana, mutta silti hän ei ole välttynyt epäreilulta vertailulta kuuluisaan isukkiinsa. Sofia on ohjannut nyt kolme elokuvaa, joista viimeisin on Marie Antoinette (2006).

Lost in Translation (2003) jatkaa tematiikaltaan ohjaajan debyyttiteoksen Virgin Suicides (2000) käynnistämää ironista analyysiä mieleltään herkkien yksinäisten irrallisuudesta heille vieraassa ympäristössä, jonka oikulliset lait ja tyhjät rutiinit tukahduttavat elämäänsä tympääntyneiden tulevaisuudenuskoa.

Elokuva kerrallaan Coppola kasvattaa uskoaan pakkopaidoista irtaantumisen mahdollisuuteen. Kun konservatiivisen lähiöperheen alaikäiset morsmaikut vielä päättivät ryhtyä kalmantanssiin poistuakseen kuristavista kulisseistaan, on kaukomailla kipinöityneen romanssin eriparinen kaksikko jo kosketusetäällä toiveistaan.

Teos kertoo Tokion neonvaloviidakossa harhailevista ihmisistä. Amerikkalainen mies (Bill Murray) on elämäänsä leipääntynyt näyttelijä ja nuori maannainen (Scarlett Johansson) valokuvaajamiehensä mukana maahan saapunut, hotellihuoneen apatiaan lukkiutunut kaunosielu.

He kohtaavat yön pimeinä tunteina hotellin aulabaarissa, mistä alkaa molempien henkistä taantumista purkava ystävyys.

Vieraantuminen itsestään ja toiveistaan sekä elämänjanon uudelleen syttyminen ovat Coppolan toistaiseksi laadukkaimman ohjaustyön teemoja, joilla hän täyttää sukupolvien välistä kuilua henkilöjensä väliltä. Näin ollen elokuva ei olekaan millään muotoa perinteinen viisikymppisen miehen ikäkriisiteos, koska ohjaaja välttelee turvautumasta erotiikan pensseliin maalauksellisia kohtauksia luodessaan.

Kyse on vaistomaisesti toistensa tarpeet hoksaavista sielunkumppaneista, joille kuunteleminen on seksiä tärkeämpää.

Melankoliseen teokseen alkupuolen venytetyt koomiset kohtaukset istuvat kuitenkin huonosti. Ilman moisia laskelmoituja vetonauloja Lost in Translation olisi vielä puhdistavampi elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti