torstai 27. helmikuuta 2014

Tuntematon nainen (2007)

Ohjaus: Giuseppe Tornatore
★★☆☆☆ 
Italialainen Giuseppe Tornatore lukeutuu siihen eurooppalaiseen ohjaajakuntaan, joka nauttii oikeaa arvostusta ja hyvää yleisön suosiota ilman mainittavaa merkkiä omaperäisyydestä.
Myös hän voisi tehdä elokuvia missä maassa tahansa minkälaisilla aiheilla hyvänsä, koska kansallista erityislaatua tai elokuvallista luovuutta hänen teoksissaan on niukalti.

Ohjaajan hyvää tarkoittava nostalgisointi Cinema Paradiso (1988) palkittiin kuitenkin kompromissina Cannesin filmijuhlien Kultaisella palmulla.

Hänen uusi ohjaustyönsä on sikäli toivottava nytkähdys uskaliaampaan suuntaan, ettei siinä kalastella enää ruusunpunaisilla unelmilla. Kahta aikatasoa kuljettavassa jännityselokuvassa vastapäistä taloa herkeämättä vakoileva nainen hankkiutuu väkivalloin rikkaan perheen taloudenpitäjäksi.

Johdannossa on jo tätä ennen vihjattu taustalla vaikuttavasta inhimillisestä kurjuudesta ja tragediasta, johon perheen isällä näyttäisi olevan osuutta.

Tornatore kuljettaa ehdottoman pätevästi ihmiskauppaan hieman sensaatiohakuisesti nivoutuvaa juonta, jonka todelliset motiivit säilytetään taidokkaasti salassa.

En haluakaan paljastaa tarinasta sen enempää, sillä teoksen ansiot kytkeytyvät niin olennaisesti kerronnan luistavuuteen. Katsojaa ei huijata missään vaiheessa, mutta hänelle tipottain annosteltavat tiedonjyvät saattavat silti viedä väärille poluille.

Vasta loppuaan kohden langat karkaavat pahasti ohjaajan käsistä lukuisine cliffhangereineen ja selittelyineen. Nekin voisi vielä sivuuttaa koukeroisen juonen pakollisina sulkeutumina, mutta kyynelkanavien kostuttaminen joka tapauksessa syyllisen päähenkilön avulla tekee teoksen sanomasta moraalisesti kestämättömän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti