torstai 27. helmikuuta 2014

Valheiden verkko (2008)

Ohjaus: Ridley Scott
★☆☆☆☆ 
Trafficin (2000) jälkeen valkokankailla on nähty monta mutkikasrakenteista eeposta, jotka ovat luonteeltaan kansainvälisiä pamfletteja. Ne kartoittavat kansakuntien itsemääräämis-oikeuttakin koettelevien laillisten ja laittomien organisaatioiden toimintaa, jonka estämiseksi tarvitaan rajat ja uskonnot ylittävää yhteistyötä, amerikkalaiskomennossa tietysti.
Esimerkiksi Stephen Gaghanin ohjaama Syriana (2005) hakeutuu silti epämiellyttävinkiin tulokulmiin, kun se näkee esimerkiksi öljyteollisuutta pyörittävissä päätöksissä päivänvaloa kestämätöntä kähmintää. Niinpä elokuva ei suostu tarkastelemaan myöskään terroria yhteiskunnan erillisenä saarekkeena, jonka poistaminen kartalta onnistuisi vakoilua terästämällä tai otteita koventamalla.
Poliittisesti trendikäs Valheiden verkko (2008) on jo yksilökeskeisyytensä vuoksi edellisiä rajoittuneempi teos, perustuuhan se Washington Post -lehden toimittajan entisestä CIA:n agentista kirjoittamaan romaaniin.
Ridley Scottin rutiiniohjaus kertoo ruohonjuuritason vakoilutyöstä, jota keskustiedustelupalvelun hierarkiassa nopeasti noussut kyylä tekee Lähi-Idän maissa kaivaessaan tietoa terrorijohtajien olinpaikoista. Hän turvautuu arveluttaviinkiin lehmänkauppoihin saadakseen informaatiota, jonka luotettavuudesta ei ole minkäänlaisia takeita.
Ajankohtaisesta aiheesta väännetty filmatisointi edustaa valitettavasti pintajännittävää ja viihteellistä aatedraamaa, joka ei kestä vakavaa arviointia juuri millään mittarilla. Rooliinsa sopimattoman päätähden kanssa elokuvan uskottavuus horjuu alusta alkaen eikä romanttisten koukkujen lisääminen rikollisjahdin välineistöön tuota tulosta.
Teema vallan sokaisemien ihmisten petollisuudesta hukkuu päämäärättömän juonen opetuksiin ja harhailuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti