tiistai 17. joulukuuta 2013

Haywire (2011)

Ohjaus: Steven Soderbergh
★☆☆☆☆
Systeemin selättänyt Steven Soderbergh ohjaa yhteiskunnallisia aatedraamoja (Traffic), kokeellisia indie-filmejä (Full Frontal) ja laskut maksavia hupijuttuja (Ocean´s Eleven). Yhden varastetun idean toimintaelokuva Haywire (2011) lukeutuu jälkimmäisiin.
Käsikirjoitusta teoksessa ei ole ja juonta vain silmänlumeeksi. Soderberghin kamera myötäilee Gina Caranon kurveilla varusteltua naistappajaa, jolle kollegat virittävät ansan. Käynnistyy pakomatka ja rankaisureissu, joka on yhtä kuin pinnallisen vauhdikkaasti etenevä sarja luunkatkomista, leuanmurskaamista ja kaulankuristusta.
Elokuva kopioi suoraviivaisen tyylinsä ja tarinansa päälinjat genrelle uuden suunnan osoittaneista Jason Bourne -menestyksistä, mutta haavoittumaton sankari on täysin epärealistinen. Myös tympeä väkivalta näyttää edelleen tympeältä väkivallalta, vaikka tekijänä onkin nainen. Oikeutettua kostoa julistava moraali on yhtä vastenmielistä kuin lajin muissakin madonluvuissa.
Teknisesti lopputulos edustaa luistavaa Hollywood-vaurautta, mutta ilmaisurajoitteisten lihasjumppaajien yksitotinen dialogi ja rutiinimaiset tappelujaksot voivat silti haukotuttaa. Sivuroolien niminäyttelijät selviävät vähällä vaivalla uurastuksestaan, joten ohjaajan maine kamutuotantojen ykkösnimenä säilyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti