tiistai 10. joulukuuta 2013

Reindeerspotting (2010)

Ohjaus: Joonas Neuvonen
★★☆☆☆
Kovien huumeiden käyttäjien arkea kuvaavan kotimaisen dokumenttielokuvan ensi-ilta ajoittuu samaan kevääseen, jolloin käydään keskustelua Valtion elokuvatarkastamon tulevaisuudesta olosuhteissa, joissa suuri osa alaikäisten kehitykselle haitallisista sisällöistä välittyy internetistä ja satelliittitelevisiosta.
Vain muutama vuosi sitten mielettömän väkivaltaisia Sormusten herra -elokuvia katsoivat teattereissa nuorimmillaan 9-vuotiaat, mutta päästäkseen arvioimaan eskapistiselle viihteelle selkänsä kääntävää teosta Reindeerspotting (2010) yleisön tulee olla täysikäistä.
Joonas Neuvosen dokumentti on kuvattu vuosina 2003 ja 2004 pääosin Rovaniemellä. Aina joku hänen ystävistään piikittää itseään kameran edessä, tehtailee pikkurikoksia saadakseen kiellettyjä aineita tai putoilee kerrostalon ikkunasta katukivetykseen. Päähenkilöksi jäsentyy parikymppinen Jani, joka on jo vuosia viettänyt normaalille arjelle vierasta elämää.
En ymmärrä tarkastamon näkemyksiä, joiden mukaan lopputulos välittäisi huumemyönteistä kuvaa, eikä olisi sopiva keskustelunavaus esimerkiksi peruskoulun viimeistä luokkaa käyvien oppitunnille.
Ei voi kieltää, etteivätkö huumeet olisi elokuvassa esillä. Maksamattomien velkojen vuoksi nuorelta mieheltä on lyöty kaksi sormeakin kirveellä. Siivottomissa asunnoissa lasittunein silmin käytävistä sumuisista jutusteluista ei helposti synny halua liittyä seuraan. Kuten Janikin heroiinin korviketta Subutexia käyttäessään tunnustaa, jo muutaman kerran jälkeen aine menettää euforisen vaikutuksensa, ja jäljelle jää vain riippuvuus.
Reindeerspotting ei kaunistele kylmää ja pimeää aihettaan. Suppea teos tietysti on eikä suttuisella seurantaraportilla ole suurempaa poliittista merkitystä tai taiteellisia päämääriä. Sen vahvuus on subjektiivisuudessa, josta yleisö voi tehdä päätelmänsä.
Sympaattisen oloisen Janin taustoista haluaisi tietää enemmän. Mistä kaikki sai alkunsa? Dokumentin lopussa hän kuvailee sangen tavallisia toiveitaan ja haluaan taas kerran lopettaa. Perhe ja pieni pala maata etelästä ovat jääneet haaveeksi ja niiden tilalla pyörii vain katkeamaton vankilakierre.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti