keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Elämä kierrättää (2007)

Ohjaus: Jan Sverák
★★☆☆☆ 
Euroopan maista Tshekeissä valmistetaan toiseksi eniten elokuvia heti Ranskan jälkeen, mutta maan nykytuotannosta tiedetään erittäin vähän. Jan Sverák sai maailmanlaajuista mainetta maansa lähihistoriaa sydämellisesti yhteenvetävällä sovitusteoksellaan Kolja (1996), mutta sortui heti seuraavassa elokuvassaan syöttämään valheellista nostalgiaa Hollywoodin palkintosateeseen varautuessaan.

Meillä Suomessakin levitettiin lentäjäpoikien isänmaallista urhoollisuutta hehkuttavaa saippuaoopperaa Pilviin piirretty (2001), joka osoittaa, kuinka hieno raja kulkee humaanin lohduttamisen aikomuksen ja velton imelyyden seurauksen välillä.

Elementary Schoolin (1991) ja Koljan aloittaman löyhän trilogian päättävä Elämä kierrättää (2007) perustuu niinikään ohjaajan isän Zdenek Sverákin käsikirjoitukseen ja hän myös näyttelee teoksen pääroolin.

Elokuvan keskushenkilö on eläkeikää lähestyvä opettaja, joka nuorison huonoihin käytöstapoihin ja oppimishaluttomuuteen tympääntyneenä vaihtaa kokonaan alaa ja ryhtyy vaimonsa kauhistukseksi ensin Prahan katuja halkovaksi polkypyörälähetiksi ja sitten tavaratalon puolitoimettomaksi apulaiseksi.

Teos haluaa muistuttaa rutiineihinsa jämähtäneitä ihmisiä, ettei suunnan muuttamiselle ole mukamas lainkaan esteitä. Kuusikymppiselle partasuulle löytyy miellyttäviä hommia ja mukavia työtovereita käden käänteessä kenenkään kyselemättä miehen aikeista tai katsomatta hänen ikäänsä. Jostakin käsittämättömästä syystä Prahasta löytyy vielä marketti, josta puuttuu automatisoitu pullonkierrätyspalvelu.

Hulluttelusta seuraavat avio-ongelmat isä- ja poika-Sverák ratkaisevat heittämällä henkilönsä vertauskuvalliselle kuumailmapallomatkalle virtausten vietäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti