keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Elää ja kuolla L.A:ssa (1985)

Ohjaus: William Friedkin
★★★★★
Usein televisiossa esitettävä Elää ja kuolla L.A:ssa (1985) lukeutuu uuden amerikkalaiselokuvan rikosklassikoihin. Se rikkoo perinteisen väkivaltaviihteen myytit poikkeuksellisen ankaralla ja johdonmukaisella moraalillaan.

Ohjaaja William Friedkin ei tarjoile sankarillisia samaistumisen kohteita eikä sen äkisti ryöpsähtävissä veritöissä ole mitään hohdokasta.

Elokuva perustuu liittovaltion agenttina työskennelleen Gerald Petievichin romaaniin, josta Friedkin piirtää kaupunkikommuunin moraalista vararikkoa erittelevän kartoituksensa. Se kertoo kovaotteisesta poliisista, joka jäljittää hänen työparinsa surmannutta häikäilemätöntä rahanväärentäjää.

Yhteiskunnassa lisääntynyt väkivalta ei ole koskaan itseriittoista, vaan sen kasvu perustuu ympäristön yleiseen arvoromahdukseen. Asenteiden muutos pelkistyy karskissa etsivässä ja hänen petollisessa peilikuvassaan. Rahanteosta on tullut taidetta, rakkaudesta kaupankäyntiä ja koston polttoaineesta elämisen irvikuvan ydinmehua.

Kaikki ovat syyllisiä, yhtä pahoja, turmeltuneita ja vain kuolema voi pelastaa heidät itseltään. Tunteeton konemusiikki pauhaa ääniraidalla, värimaailma on viileän etäinen ja henkilöt alhaisimpien viettiensä heitteleminä. Kukaan ei välitä, piittaa tai kanna vastuuta lähimmäisistään. Silmänsä avaamalla näkee vain uusia painajaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti