perjantai 14. helmikuuta 2014

Missä luuraa Osama bin Laden

Ohjaus: Morgan Spurlock
★★★☆☆ 
Yhdysvaltain republikaanisen oikeistohallituksen käymä terrorismin vastainen sota on ollut menestystarina vailla vertaa, jos mittariksi kelpuutetaan heidän maaperälleen tehtyjen uusien terrorihyökkäysten lukumäärä.
Bushin hallinto on onnistunut kiristyneellä valvonnalla, lainsäädännöllä ja maailmanlaajuisella ennakoivalla kamppailulla estämään tihutyöt syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen.

Jotakin on silti pielessä. Presidentin toista virkakautta on jäljellä enää pari kuukautta, mutta tuhoisan hyökkäyksen päätekijäksi ilmoittautunut ja arvioitu al-Qaida -liikkeen johtaja Osama bin Laden elää yhä vapaalla jalalla jossakin päin maailmaa ja lähettelee kiukkuisia videonauhoja julkisuuteen. Näin ainakin yleisesti otaksutaan, vaikkei pitäviä todisteita hänen elossa olostaan olekaan.

Terrorisodan jatkaminen nykyisessä laajuudessaan saattaisi olla hankalaa ilman Osama bin Ladenin tarjoamaa punaista vaatetta, joka antaa verukkeen raskaan kaluston käyttämiseen ja kansainvälisten sopimusten loukkaamiseen. Bushin hallinnon retoriikassa hänelle onkin varattu keskeinen rooli.

Dokumentaristi tarttuu haasteeseen

Kuinka ratkaista tehokkaimmin vakavat globaalit ongelmat ja uhat, yhdysvaltalainen dokumentaristi Morgan Spurlock kysyy, ja vastaa ironisesti: yhden miehen voimin. Hän päättää etsiä Osama bin Ladenin yksinään ja tarjota raskaana olevalle tyttöystävälleen ja tulevalle lapselleen turvallisemman maailman elinympäristöksi.

Pidätysmatka alkaa Egyptistä, Yhdysvalloille myötämielisestä maasta, missä Osamaa koulutettiin tulevaan tehtäväänsä. Kukaan ei tunnusta tietävänsä terrorijohtajan olinpaikkaa, vaikka ohjaaja kysyy asiaa suoraan vastaantulevilta ihmisiltä.

Huono onni seuraa häntä myös Lähi-Idän maissa, Afganistanissa ja jopa Pakistanissa, jonne afgaanit veikkaavat terroristin pujahtaneen. Tuntuu kuin maa olisi niellyt miehen, ja alleviivauksena Spurlock huutelee kiviseen luolaan Osaman nimeä, saamatta tietenkään vastausta.
Pahan kasvojen lempeämpi puoli
Jo paljon aikaisemmin katsojalle on nimittäin valjennut, ettei dokumentin pähkähullun idean tarkoituksena koskaan ollutkaan onnistua.
Morgan Spurlock haluaa näyttää yleisölleen pahan kasvojen lempeämmän puolen vastapainoksi terrorisotaa puolustavien poliitikkojen julistuksille. Islaminuskoiset eli muslimit esiintyvät vihaa lietsovissa puheissa aivan liian usein yhtenäisenä rosvojoukkona, jonka tavoitteena on lännen tuhoaminen ja vapauden kitkeminen.
Jututtaessaan kaduilla ja kodeissa tavallisia ihmisiä ohjaaja pääsee lähelle arkista muslimielämää, josta tähtilipun polttamisaikeet ovat kovin kaukana. Teos oivaltaa samalla painottaa, että köyhyys ja kurjuus ovat rauhanomaisen kanssakäymisen pahimmat viholliset, joita ääriliikkeet osaavat hyödyntää omien tarkoitusperiensä ajamiseksi.
Hauskoilla animaatio-osuuksilla ohjaaja helpottaa amerikkalaisyleisölle raskaan poliittisen tosiasian hyväksymistä, että sen oma hallitus rahtaa aseita konnalaumojen käsiin.
Vähempi opettavaisuus riittäisi
Missä luuraa Osama bin Laden (2008) onkin moraaliltaan ryhdikäs koominen katsaus terroriliturgian tuolle puolen. Sen paljastukset eivät ole uraauurtavia, mutta joka tapauksessa tärkeitä kannanottoja tänäkin päivänä.
Morgan Spurlockin tuttavallisessa tyylissä hämää lähinnä hänen tapansa tiivistää sanoma repliikkeinä kameralle, vaikka edeltävät kuvat ovat jo tehneet tehtävänsä. Henkilökohtaisen elämän onnen hetkien upottaminen dokumenttiin on niinikään kyseenalaista, ellei katso ratkaisua humaanina muistutuksena elämän tärkeimmistä, kansakuntia kaikkialla liikuttavista asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti