torstai 27. helmikuuta 2014

Training Day (2001)

Ohjaus: Antoine Fuqua
★★★☆☆
Tällä vuosikymmenellä on ilmestynyt jo melkoinen määrä katujen realismia sykkiviä poliisielokuvia, joissa on siirrytty mustan ja valkoisen alueilta harmaalle vyöhykkeelle tutkimaan virkamerkkiä kantavien kansalaisten vaikeita moraalisia valintoja.
Raaistuneen väkivallan, aseellisten jengitaistelujen ja huumeongelman seurauksena niissä myönnetään auliisti, etteivät yhteiskuntajärjestyksen ylläpitäminen ja ammattimaisen rikollisuuden kitkeminen onnistu pelkästään päivänvaloa kestävin lainkäytön menetelmin.
Rangaistusten koventaminen on puutteellinen keino ratkaista ongelmia, koska alempien yhteiskuntaluokkien ojentaminen johtaa vain uusiin epäkohtiin eikä poista kaiken taustalla olevaa perusdilemmaa eli kansanosien jyrkkää eriarvoisuutta.
Kun tätä keitosta maustavat vielä etniseen perimään liittyvät vihollisuudet, joutuvat liberaalisuuttaan kuuluttavat yhteiskunnat miettimään keinovalikoimaansa uudestaan.
Training Day (2001) kertoo nuoren etsivän vuorokaudesta Los Angelesin kuumilla kaduilla, kun hänen tulisi vakuuttaa kokenut partnerinsa kelpoisuudestaan kovaa kanttia vaativiin tehtäviin alamaailman häikäilemättömimpien rikollisten parissa.
Ensin veteraani testaa klopin kestävyyttä ja kuuliaisuutta syöttämällä tälle roistoilta takavarikoimiaan huumeita, sitten houkuttelee tämän mukanaan venyttämään lain kirjainta muillakin arveluttavin keinoin. Pahassa maailmassa pärjäävät vain sudet, tiukka etsivä ripittää rimpuilevaa tulokasta.
Antoine Fuquan virkavallan ”välttämätöntä” korruptiota tutkiva ohjaus ei jätä pienintäkään moittimisen aihetta mitä tulee kuvatun ympäristön uskottavuuteen, luonnekuviin tai rikoksen hahmotukseen elämäntapana.
Vasta kun sen on kaupallisen hyväksyttävyytensä lunastaakseen kirkastettava toinen henkilöhahmoistaan turmeltuneen yhteisön ahneudesta erottautuvaksi sankariksi, se muistuttaa Hollywood-elokuvan rajoista.
Denzel Washington tekee vastaavia kukkoilijoiden rooleja monesti hieman maneerisesti (viimeksi American Gangster), mutta Training Dayssä näyttelijä on elementissään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti