lauantai 14. joulukuuta 2013

127 tuntia (2011)

Ohjaus: Danny Boyle

★★☆☆☆
Todellisiin ihmisiin perustuvista tarinoista tulee aika harvoin todelta maistuvia elokuvia etenkin silloin, kun henkilöt ovat vielä elossa. Elokuvantekijöiden taipumus vääristellä asioita heidän edukseen pelaa kaiken lisäksi kaupallisuuden pussiin, sillä mieluummin yleisö kannustaa mukavaa heppua onnettomuudessa kuin vihastuu hyypiön menestyksestä.

Danny Boylen valos sankarityypistä pelaa vauhdilla ja äärimmäisyyksillä, kuten vuoden takainen Oscar-rohmu Slummien miljonääri (2009). Aiheessaan 127 tuntia (2010) antaa varoittavan esimerkin paitsi extremelajien vaarallisuudesta myös varotoimenpiteiden huolimattomuudesta.

Teos perustuu oikeisiin tapahtumiin vuorikiipeilevän vaeltajan viidestä epätoivon ja tuskan täyttämästä vuorokaudesta kanjoninrailossa. Nuoren huimapään hävittyä viettämään viikonloppua maastossa kenellekään olinpaikastaan kertomatta tarvitaan vain yksi ikävä tapaturma muuttamaan elämyksellinen luontoseikkailu järkyttäväksi selviytymiskamppailuksi.

Totisen tilanteen vangitsema iloluontoinen veikko havaitsee varustustensa puutteet, näkee vain taivaan kaukaisen tyhjyyden ja ymmärtää pelastumistoiveittensa epätodennäköisyyden. Silti henkiinjäämistaistelussa kysymys ei ole vain, mitä hän pystyy tekemään, vaan jos pystyy, miten.

Tällainen tarina jos mikä kaipaisi korutonta autenttisuutta läpi linjan. Pahiten jutussa falskaavatkin brittiohjaajan ontuvat tyylikeinot. Kuvaruudun jakaminen ja nopeat leikkaukset käyvät vielä jotenkin yksiin ylikokemuksia janoavan sukupolven levottomuuden kanssa, mutta häpeilemätön tuotemarkkinointi ja popmusiikin hervoton käyttö - 
Sigur Rósin Festival on tärvellä tärykalvot - saavat elokuvan tuntumaan hektisiä huippuja myyvältä mainokselta.

Boylen kiihkeän rytmityksen on tarkoitus elävöittää satimessa viruvan päähenkilön kirjaimellisesti tappavaa tylsyyttä, mutta vain James Francon sympaattiset itsensähuvittamiskeinot pitävät kasassa kokonaisuutta, josta tietää mitä odottaa. Harrastajan kohtalosta amatöörit voivat joka tapauksessa ottaa opiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti