lauantai 14. joulukuuta 2013

Rare Exports (2010)

Ohjaus: Jalmari Helander

★★★☆☆ 
Pöytälaatikossa pölyttyvää Mannerheimia lukuun ottamatta mikään toinen suomalainen elokuva ei ole saanut yhtä laajaa huomiota tiedotusvälineissä viimeisen vuoden aikana kuin Jalmari Helanderin esikoiselokuva, jonka ideassa on tervettä pimeyttä.
Jouluaaton alla kansainvälinen tutkijaryhmä poraa tunturia satojen metrien syvyyteen ja kaivaa sieltä esiin hileisen möykyn. Sen arvoitusta ratkaistaessa paikallisen leskimiehen ja tämän pojan suhteetkin joutuvat koetukselle. Lapsen viaton usko ja aikuisen kiero tahto käyvät kamppailuun, jonka jälkeen joulukaan ei ole enää entisensä.
Olen tieten tahtoen vältellyt elokuvasta kirjoitettuja juttuja, en tunne ohjaajaa enkä hänen verkossa levinneitä lyhytfilmejään. Voin valmiin teoksen nähtyäni sanoa rehellisesti, että elokuva tuli minulle jos ei nyt aivan pyytämättä niin täysin yllättäen.
Paitsi että Rare Exports (2010) leikkii sesonkifilmille asetetuilla odotuksilla se myös murtaa lajityyppinsä kaavoja. Enemmän kuin hiukan anarkistisena elokuvana se ei sorru tuhannesti toistettuun alatyyliseen ähellykseen, nuivaan nokkapokkaan tai löylynlyömään löysäilyyn.
Piruilunsa alla sillä on tarjota korkeita ammatillisia tavoitteita niin dramaturgiassa kuin ilmaisussaankin. Eksentrinen tarina ei ole niin puupäinen kuin kuvittelisi – perustuuhan se vain hiukan nykyistä vanhempaan pukkimyyttiin – mutta ainakin erilainen.
Jalmarin joulusatu on tässäkin mielessä noteerattava poikkeus, josta todella näkee, kuinka paljon siinä on panostettu esimerkiksi lavastukseen, valaistukseen ja puvustukseen. Työryhmä osoittaa, ettei täkäläistä legendaa hivelevää juttua tarvitse tehdä kaavoihin kangistuen, vaan aihetta rohkeasti tuulettaen. Näillä eväillä saattaa saavuttaa maailmallakin vähintään ansaittua kulttimainetta.
Pakkasen puremaa kaamosatmosfääriä (kuvattu kylläkin Norjassa) mustan huumorin sävyttämään kauhufantasiaan yllättävän toimivasti sekoittavan teoksen juonta tärkeämpi on jutun nyrjähtänyt ilmapiiri ja personaalliset kylänyrmyt. Jutuista alkaen Rare Exports on avointa machoilua, jonka testosteronin kyllästämästä maisemasta on turha nuuhkia hehkeän naisen tuoksua. Lunta tarpovat tunteensa kätkevät kiroilevat karpaasit, parransänkiset poro- ja poliisimiehet sekä muuten vain veemäiset äijät.
Kajahtaneen poltinmerkkiä metsästävä tekijäporukka ei levitä rauhoittavaa pyhien mieltä kuuseen ääreen hiljentyville ydinperheille, vaan puhuttelee tummilla tunnelmilla, oudoilla yllätyksillä ja riskin rajoilla. Antaa mennä vain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti