keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Experiment - Ihmiskoe (2001)

Ohjaus: Oliver Hirschbiegel
★☆☆☆☆ 
Stanfordin yliopiston suorittamassa kokeessa vuonna 1971 joukko vapaaehtoisia opiskelijoita suljettiin simuloituihin vankilaoloihin, missä heidät jaettiin vartijoiden ja vankien ryhmiin. Kaksiviikkoiseksi suunniteltu testi jouduttiin lopettamaan jo kuuden päivän kuluttua, koska kolmasosa ”vartijoista” syyllistyi sadistiseen käytökseen ja aiheutti ”vangeille” henkistä ja fyysistä kärsimystä.

Pähkinänkuoressa ilmaistuna tutkijoiden tavoitteena oli osoittaa, että ympäröivät olosuhteet mieluummin kuin yksilön persoona määräävät ihmisen toiminnan tietyissä tilanteissa.

Itävaltalaisen Oliver Hirschbiegelin sensaationhakuisessa elokuvaversiossa koe toisinnetaan pintapuolisesti katsottuna oikein. Kahdenkymmenen hengen ryhmä jaetaan vartijoihin ja vankeihin, mutta nopeasti tilanne alkaa riistäytyä kaikkien osapuolten käsistä. Päähenkilönä on vankeihin kuuluva toimittaja, jonka on tarkoitus kirjoittaa kokeesta mehevä paljastusjuttu.

Experiment - Ihmiskoe (2001) käyttää kuuluisaa ja kiisteltyä psykologista testiä härskisti keppihevosenaan päästäkseen herkuttelemaan yhä inhottavammaksi käyvällä väkivallalla, joka alkuperäisessä kokeessa oli enemmän nöyryyttämistä kuin pamputtamista.

On vaikea uskoa tekijöiden hyvään tarkoitukseen, kun he heti teoksensa alussa ilmoittavat, ettei elokuva perustu mihinkään todellisiin tapahtumiin.

Mielikuvituksen tuotettaan ohjaaja myy siis väitteellä, että vartijan valta tekee kaikista järkyttäviä fasisteja.

Tyylilleen uskollisena Hirschbiegel muokkaa myös kokeen valvojasta pahansuovan natsin, joka vähät välittää alistamisen kohteista. Toki kokeen eettistä ja tieteellistä ulottuvuutta sopii arvostella, mutta sortuminen roskafilmien alleviivauksiin kertoo ohjaajan omasta kaksinaismoraalista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti