perjantai 14. helmikuuta 2014

Narc (2002)

Ohjaus: Joe Carnahan
★★★☆☆ 
Tällä vuosituhannella valmistuneissa poliisifilmeissä kiitettävän monessa rikollisuuden ehkäisyyn käytettävissä välineissä nähdään muutakin kuin mustavalkoista idealismia.
Ammattimaisuuden lisäännyttyä myös laittomia keinoja käyttävän alamaailman käytännöissä tuskin kukaan enää kuvittelee yhteiskuntajärjestyksen säilyvän ja tihutöitä suorittavien lamaantuvan pelkästään päivänvaloa kestävin lainkäytön menetelmin.
Oikeusvaltioiksi itseään nimittävien demokratioiden sisällä virkavallan harmaan alueen kasvun tietää silti aiheuttavan ongelmia, koska liberalismiaan kuuluttavat länsimaiset valtiojärjestelmät perustuvat ainakin lähtökohtaisesti korkean moraalin illuusioon.
Rikoksentorjunnan näitä ulottuvuuksia ovat puntaroineet väkevästi sekä Antoine Fuqua Training Dayssä (2001) että Ron Shelton Dark Bluessa (2002), ja samaan joukkoon lukeutuu myös Joe Carnahanin Narc (2002).
Teos kertoo sivullisen menehtymiseen johtaneen väliselkkauksen vuoksi syrjään siirretystä huumepoliisista, joka yksikössä sattuneen kuolemantapauksen seurauksena kutsutaan selvittämään umpikujaan ajautuneen murhatyön tutkimuksia.
Parikseen mies saa vielä ronskimmista otteistaan tunnetun päsmärin, jolla hänelläkään ei ole pelkästään puhtaita jauhoja pusseissaan.
Asetelmaltaan tavanomaisessa jännitysfilmissä ei vielä sinänsä ole mitään mullistavaa omaperäisyyttä, sillä myös tässä ahdistuneessa läpileikkauksessa pessimistisesti todennetaan, kuinka virkavallan on oikealta raiteelta kerran eksyttyään hankala palata juhlapuheiden viitoittamalle herraskaiselle linjalle.
Ohjaaja ränsistynyt katurealismi tirskuu paatunutta pahuutta, joten myös luonnekuvat ovat mädännäisyyden peilikuvia filmin synkän klaustrofobisissa kohtauksissa.
Training Daytä kapeampana elokuvana Narc ei pääse yhteiskunnallisessa analyysissä yhtä syvälle, mutta sankarillisuutta hylkivänä se ei myöskään missään vaiheessa vesitä alulle panemiaan kavalluksen ja petturuuden nihilistisiä kierteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti