torstai 20. helmikuuta 2014

Spartan (2004)

Ohjaus: David Mamet
★★★★☆ 
Näytelmäkirjailija ja elokuvaohjaaja David Mametin teoksia putkahtelee suomalaisille valkokankaille aivan miten sattuu. Laatuluokaltaan hänen ohjaustyönsä edustavat tasavahvaa ammattityötä. Televisiokanavilla ne eivät väkivallan estetisointia välttelevinä jännäreinä puolestaan kuulu mainostettavien elokuvien joukkoon, joten jää kriitikoiden vastuulle poimia ne tarjonnasta esiin muutenkin kuin parin rivin surkuhupaisina poimintoina.

Spartan (2004) jatkaa Mametin pelkistettyä linjaa, jossa elokuvan kaikki osatekijät toimivat saman tavoitteen edistämiseksi. Hänen teoksissaan ei näe koskaan näyttelijöiden sooloiluja tai tyhjiä poseerauksia. Tällä kertaa päärooliin on nostettu viileän vakuuttavasti roolinsa erikoisjoukkojen agenttina luonnehtiva Val Kilmer, jonka jylhä olemus vaikuttaa kuin tehdyltä Mametin koreilemattomaan esteettiseen näkemykseen.

Kuten tavallista ohjaajan tuotannolle, Spartanin henkilöt ovat uskottavampia kuin tapahtumat, joita riittäisi kahteen elokuvaan. Tarina alkaa huippupoliitikon tyttären kaappauksesta, mutta siirtyy nopeasti sikäläisen näennäisdemokraattisen järjestelmän teräväksi kommentaariksi, kansainväliseen ihmiskauppaan ja kuvaukseksi kuriin sitoutuneesta systeemin sotilaasta, jonka on unohdettava oppinsa oikeuttaakseen moraalinsa. Instituutioiden haukat kääntävät surutta takkiaan hampaattoman median toistaessa heidän valheitaan.

Niin kuin Espanjalaisessa vangissa (1997) tai Ryöstössä (2001), kaikki ei ole sitä miltä näyttää henkilöiden pelatessa toisiaan ja kelloa vastaan. On vaikea olla ihailematta Mametin tarkan taloudellista tyyliä, jonka arkisuus on pitkälti silmänlumetta. Hänen teoksistaan ei löydy otoksia saatika kohtauksia, jotka eivät olisi viimeiseen asti mietittyjä. Katsojille ohjaaja ei tyrkytä tätä oivaltavuuttaan, vaan antaa yleisön tehdä vapaasti päätelmänsä.

Spartanin lajityyppiin kuuluvan väkivallan Mamet kuittaa pakollisena osuutena ilman minkäänlaista arvotusta. Hänen elokuvissaan se on osa elämää, jonka henkilöt ottavat ja jättävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti