keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Tahraton mieli (2004)

Ohjaus: Michel Gondry
★★★☆☆ 
Charlie Kaufman on Hollywoodin ellei nyt lahjakkain, niin ainakin omaperäisin skenaristi. Hänen visionsa ovat absurdeihin yksityiskohtiin kiedottuja fantasioita, joiden kaltaisia valveunia unelmatehtaan liepeillä on askarreltu 1900-luvun alusta lähtien.
Kymmenistä muista tuulentupien tarjoajista hänet erottaa vahva ymmärrys pienen ihmisen mitättömiltä tuntuvista haaveista.
Parhaiten Kaufmanin ajatusten siirtämisessä kuviksi on onnistunut Spike Jonze Being John Malkovichissa (1999). Myös Tahrattoman mielen (2004) ohjaaja Michel Gondry on Björkin ja Massive Attackin musiikkivideoilla maineensa luonut elokuvantekijä.
Ikävin puoli kaikissa Kaufmanin käsikirjoituksiin perustuvissa elokuvissa on kaihoisaan perussävyyn sopimaton koominen kohellus, jota kumpikaan edellä mainituista ohjaajista ei ole ymmärtänyt kokonaan hillitä.
Tahraton mieli kärsii mainitusta tyylirikosta, kun se ei malta keskittyä tiiviimmin rikotun juonen palasista muodostuvaan surumieliseen teemaan, ihmisen kaipuusta unohtaa ongelmansa ja taipumuksesta kääntää niille selkänsä. Liian usein humoristiset rönsyt katkaisevat elokuvan latauksen, jolloin filmi joutuu ikään kuin käynnistymään aina uudelleen ja muistuttamaan katsojaa siitä, mistä teos oikeasti kertoo.
Juoneltaan filmi on tragikoominen rakkaustarina. Pieleen menneestä parisuhteesta toipuvat rakastavaiset hakeutuvat erikoislääkärille, jonka pussista suuri joukko muitakin ihmisiä toivoo löytävänsä lääkkeen särkyneeseen sydämeen.
Mistä rohdosta on kysymys, en tahdo tässä paljastaa. Sen verran kuitenkin, että halu paeta konkretisoituu kafkamaisen yhteiskunnan mahdollisuuksissa.
Palapelin lailla rakentuva elokuva todistelee, etteivät kuuhun kurkottelut tai tekniset keksinnöt voi sittenkään korvata läheisten ihmisten tuomaa mielihyvää ja intiimiä turvaa. Filmin traagisuus ja meikkaamaton pääosanesittäjä yhdistää Tahrattoman mielen myös Truman Showhun (1998).
Myös tässä herkän jokamiehen kohtalo alistetaan harmaiden eminenssien armoille ja hän ajautuu rohkeiden valintojen eteen. Lumetodellisuudesta irtaantuminen tapahtuu rakastavaisten vaistonvaraisen yhteyden välityksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti