torstai 20. helmikuuta 2014

Yö ja usva (1955)

Ohjaus: Alain Resnais
★★★★★
Ranskalainen elokuvaohjaaja Alain Resnais valmisti kaksi elokuvahistorian suurimpiin teoksiin kuuluvaa, toisen maailmansodan perintöön perehtyvää mestariteosta, joissa kummassakin muiston tosiasia piirtyy vavahduttavasti esiin.
Myöhempi näistä on fiktiivinen rakkaustarina Hiroshima, rakastettuni (1959) ja varhaisempi yli puoli vuosisataa sitten valmistunut dokumentti, Resnais'n 32-vuotiaana loihtima Yö ja usva (1955). Ohjaaja kuvasi kaikkien aikojen kuuluisimman lyhytelokuvan Auschwitzissa kymmenen vuotta raakalaismaisen kansanmurhan loppumisesta.
32-minuuttisessa teoksessa on mieskertoja, joka kuvailee kolmannen valtakunnan matemaattista tuhoamiskoneistoa kameran poimiessa linssinsä eteen hoitamattomien teiden ja onttojen parakkien tyhjyyttä. Värillistä nykyisyyttä täydentävät mustavalkoiset jaksot keskitysleirin todellisuudesta.
Teoksessa on paljon massaa: luukasoja, nääntyneitä vartaloita ja natsien määräyksestä talteen poimittuja kehon osia; ne tyypilliset todisteet ihmiskunnan kyvystä suunnattomaan pahuuteen. Mutta Resnais´n tavoitteena ei ole järkyttää vaan muistuttaa.
Kolmannen valtakunnan hävittämisohjelma on historiallinen episodi ja aikaansa sidottu, mutta aivan tavallisten ihmisten suunnittelemana ja toteuttamana aina läheinen uhkakuva. Hiljainen elokuva vääryyden seurauksista on lamaannuttavaa katsottavaa, mutta teoksen sydämellinen sanoma koskettaa syvältä.
Kertojaäänen hämäävä leikkisyys ei ole tekijöiden välinpitämättömyyttä, vaan se kuvastaa koettujen tapahtumien toivottomuutta. Lakoninen, kuin ohimennen lausuttu kommentointi korostaa järjestelmän suuruudenhulluutta paremmin kuin yksikään alleviivattu kauhistelu tai turruttava shokkikuva.
Yö ja usva on tottuneellekin katsojalle kiusallinen kokemus. Runollinen ja pohdiskeleva teos on kauneimpia koskaan tehtyjä elokuvia, vaikka sen aiheena on historian pöyristyttävin hirviömäisyys. Mestariteos tavoittaa absurdin ja tekee siitä konkretiaa, lihaa ja verta - osan meitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti